Избрани Новини

Филчев: Нямaм връзка с убийствата, които ми приписват, американското посолство заблуждава Цветанов

Новините

17-11-2010, 08:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Проверка на Националната следствена служба е установила, че прокурорът Николай Колев се е занимавал с контрабанда на наркотици и оръжие, заяви пред Би Ти Ви бившият главен прокурор Никола Филчев.

Това той заяви и минути по-късно в ефира на Нова ТВ. По думите му Колев е бил убит от наркомафията, тъй като взел 3 млн. от Сретен Йосич, но не е свършил работа, защото ген. Борисов извършил ареста и го ексрадирали в Холандия. Ексглавният прокурор допълни, че такива неща мафията не прощава.

Филчев категорично отрече казаното вчера  от вътрешния министър Цветан Цветанов, че е разследван за две убийства – това на прокурорът от ВКП Николай Колев и на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Ексглавният прокурор е бил разпитван по делото “Октопод”, стана ясно също вчера от думите на говорителя на ВКП Маргарита Немска. Според Цветанов полицаите, разследвали убийствата, останали с усещането, че бившият обвинител номер 1 е пречил на работата им.

На обвиненията на съпругата на Николай Колев- прокурор Нанка Колева,  за злоупотреба с власт и мокри поръчки от негова страна, той каза, че това са приказки на една изстрадала жена. Според Филчев обаче думите на Колева, че Първанов му осигурява политическия чадър й ги влагал ген. Атанасов в устата.”От смъртта на един човек не трябва да се прави интрига, с която да се хранят най-ниските човешки страсти”, каза Филчев.

Бившият главен прокурор припомни, че по време на убийството на адвокатката е бил на посещение в Либия, нещо което преди години съобщи  и в. „Труд”.

Той отрече и да е ходатайствал пред някого за назначаването на Алексей Петров, както твърди ген. Атанас Атанасов. „Докато не стана скандалът от 2008 г. не съм знаел даже, че е секретен служител“, каза Филчев. “Събирали сме се с него като съседи, за да обсъдим изграждане на улица, но никога насаме”, добави той. Бившият обвинител номер 1 уточни, че е по-близък с Атанас Атанасов, отколкото с Алексей Петров. “У Атанасов съм ходил на гости, а у Петров не”, разкри Филчев.
По отношение на делото на Алексей Петров Филчев отказа коментар, защото нямал отношение към него, а и съдът трябва да се произнесе по него. „В закона ясно е казано, че съдии и прокурори нямат право да коментират несвършените дела”, подчерта Филчев и веднага добави: “Но те нямат право да коментират и свършените”.

“Правосъдието е толкова важна функция в държавата. Затова е отделена в специална власт. Никой не трябва да ходи по телевизиите и да размахва пръст. Съдът се произнася кой е извършил престъпление”, категоричен е Филчев. Той обаче не пожела да уточни дали говори за вътрешния министър Цветан Цветанов.Работата ми като главен прокурор не бе да обикалям медиите и да давам интервюта.

На въпрос на водещия в Нова ТВ защо сега ходи по медиите и дава интервюта Филчев обясни, че  го прави, защото сега са се появили въпроси и той им отговарям.

Още вчера той обясни, че американското посолство подвежда Цветанов, а днес доразви тезата си. “Неведнъж служители на това посолство са се опитвали да ме злепоставят, а други служители на същото това посолство са ми го казвали”.

“Не съм обвинен в две убийства. Обвиненията се повдигат по следния начин – събират се доказателства от следствието и ако има достатъчно доказателства, прокурорът повдига обвинение и го внася в съда. Такова обвинение към мен няма”, обясни бившият главен прокурор. “Питайте вътрешния министър Цветан Цветанов, защо иска да ме арестува”, добави той и завърши: “На фона на това се чувствам добре”.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов