Избрани Новини

"Стандарт": Бутат 26 къщи в рибарското селище "Ченгене скеле" до Никулден

Архив Варна

11-11-2010, 05:31

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Багери сринаха двуетажен палат в рибарското селище край Бургас "Ченгене скеле" за един час, съобщава кореспондентът на "Стандарт".

Акцията ДНСК започна рано вчера сутринта, след като съдът потвърди 26 заповеди за събаряне на незаконни къщи в района. 

Първа под кофата на багера мина двуетажната къща, собственост на известния в региона собственик на корабна агенция "Крис" Костадин Георгиев. За масивната постройка от над 300 квадрата има заповед за събаряне от 2003 година. До 2008 г. бизнесменът е имал възможност да изчисти всички нормативни документи и да обжалва решението на ДНСК. Той обаче го направил едва миналата година, когато срокът за това вече е бил изтекъл. Преди багерът да почне събарянето, адвокатът на Георгиев се опита да обясни на новата шефка на ДНСК, че събарянето е незаконно, но Милка Гечева заяви, че съдебно решение има и поверената й дирекция е длъжна да го изпълни.

След като адвокатът не успя да спре багера, пред кофата му застанаха 50 рибари от селището, които се опитаха да спрат тежката машина. Останалите собственици на незаконни къщи пък се заключиха в домовете си, за да не може багерът да почне да ги руши. Жандармерията и повиканият на помощ паяк обаче разчистиха пътя на машината и след два часа забавяне тя започна да руши незаконните постройки. Преди това ВиК и Енергото спряха тока и водата, а собствениците започнаха да изнасят имуществото си. "Това е акция срещу селището, целта е то да се освободи, за да се разпродаде на богатите и те да вдигнат къщи и хотели тук", скачаха рибарите и семействата им. "Докато не се промени предназначението на земята, тя е част от горския фонд и върху нея не може да се строи", контрира ги обаче шефката на ДНСК Милка Гечева.

ПО данни на ДНСК 225 са незаконните къщи, построени върху държавен горски фонд, които трябва да се премахнат. За 147 вече са минали всички процедури за обжалване. От строителния контрол коментираха, че някои от собствениците в местността доброволно са си бутнали постройките. От началото на годината само в рибарското селище са сринати 23 постройки. Въпреки това рибарите се надяват до последно, че селището им ще бъде узаконено. Докато обаче се точи сагата с документите, край малките къщурки в региона изникнаха огромни палати.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов