Избрани Новини

Пакистански съд вкара 5 американци в затвора заради обвинения в тероризъм

Новините

24-06-2010, 11:47

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Пакистански съд осъди петима американски студенти, обвинени в контакт с бунтовници от Пакистан чрез интернет и заговор за терористични атаки, на по 10 години затвор, предава Ройтерс.

Студентите, които са на по 20 години, са били задържани през декември в центъра на град Сарагода, който се намира на 190 км югоизточно от Исламабад.

Заместник-прокурорът Рана Бахтияр каза, че мъжете са били осъдени за по две обвинения всеки. Присъдите им са по една 10-годишна и по една 5-годишна и ще бъдат излежани успоредно. Те бяха глобени общо 70 000 рупии (821 долара).

"И двете присъди ще започнат едновременно и на практика те ще прекарат по 10 години в затвора. Ние ще обжалваме във Висшия съд за увеличаване на наказанието", каза Бахтияр пред репортери.

Петте мъже заявиха пред съда, че само са искали да предоставят на приятелите си мюсюлмани в Афганистан медицинска и финансова помощ и обвиниха ФБР и пакистанската полицията, че са ги измъчвали.

Две от петте момчета са от пакистански произход, а другите трима съответно с  египетски, йеменски и еритрейски, но всички са американски граждани.

Те бяха арестувани ден след пристигането си в Пакистан в края на миналата година.

Пакистанската полиция заяви, че електронните писма показват, че младежите са имали контакт с бунтовници, които са възнамерявали да ги използват за нападения в Пакистан.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов