Избрани Новини

Христо Григоров: В България всеки ден 600 човека се нуждаят от кръв, от които 220 деца

Новините

13-06-2010, 17:45

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В България всеки ден 600 човека се нуждаят от кръв, от които 220 деца, каза днес Христо Григоров, председател на Български червен кръст (БЧК) по повод предстоящия утре Международен ден на кръводарителя.

Григоров посочи, че на всеки 1000 души поне 50 трябва да даряват, но в България това число е между 20 и 22-ма души, предаде Агенция "Фокус".

Гргоров разказа, че се даряват до 450 мл. кръв, които се възстановяват от организма за период между 2 и 4 седмици. Мъжете могат да дават до 5 пъти годишно, а жените до 4.

"Съвсем нормално е, когато човек има чувството да помага, да бъде съпричастен, да спасява човешки живот, може да отиде и да даде кръв", посочи Григоров.

Христо Григоров посочи, че утрешната дата не е избрана случайно за Международен ден на кръводарителя. 14 юни е рождената дата Карл Ландщайнер, който открива кръвните групи и тяхната съвместимост и така спасява милиони човешки животи.

За откритието си Ландщайнер получава нобелова награда.

В негова чест по инициатива на Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец този ден се отбелязва като Международния ден на кръводарителя в 181 държави по света.

Това е един голям ден за цялото човечество, добави Григоров.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)