Избрани Новини

Пакистанският талибански лидер е жив и се е прицелил в САЩ

Новините

03-05-2010, 11:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Два нови видоклипа на пакистанския лидер на талибаните, в които той заявява, че скоро ще има атаки, към големи градове в САЩ, се появиха изненадващо. По-рано тази година американските и пакистанските военни власти обявиха, че той е бил убит, при ракетна бомбандировка, припомня АП.

Записите на Хакимула Мехсуд бяха открити, след опита за атентат с кола бомба в Ню Йорк, който беше предотвратен този уикенд и са категорично доказателство, че той е оцелял, след ракетните атаки през януари.

Видеоклиповете за пореден път подчертаха, че анти-талибанските действия на американците, в съюз с местните власти, се провалят при събирането на информация за отдалечените, изолирани планински райони, където талибаните, Ал Кайда и други въоръжени групировки са укриват.

В клиповете, които очевидно датират от април, Мехсуд обещава нови атаки към главните градове на САЩ, но властите отричат да има каквато и да било връзка, между опита за атентат на Таймс Скуейър в Ню Йорк и талибаните.

В единия от видеоклиповете, излъчен по пакистанска телевизия, Мехсуд стои между двама маскирани, въоръжени мъже. Той говори на пущунски език, но клипът има английски субтитри. Той отрича спекулациите за смъртта му и се позовава на канкретни доклади, наричайки слуховете за убийството си лъжи и пропаганда.

"Възхвала на Бог, на 4-тия ден от месец април 2010 г., аз нося добри новини на мюсюлманския свят - аз съм жив и здрав", казва Мехсуд в 9-минутния клип.

Второто видео е 2-минутно и на него Мехсуд стои до карта на САЩ, показвайки три града, където ще има експлозии, но клипът не е с добро качество, за да се види, за кои градове става въпрос.

Глас, звучащ, като този на Мехсуд съобщава, че записът е направен на 19 април. На езика урду той казва, че главните мишени на групировката от сега нататък са американски градове и че "добри новини ще бъдат чути в следващите няколко дни, или седмици".

Американските и пакистанските власти бяха уверени до скоро, че Мехсуд е бил убит при атака на страните, които са съюзници в борбата с талибаните. Те съобщиха, че при бомбандировка през януари, на границата, между Южен Вазиристан и Северен Вазиристан - регион, в който се подвизават много талибански племена, е бил убит лидерът на терористите.

Талибаните отричаха през цялото време смъртта на водача си, но отказаха да дадат доказателства, за да не застрашат сигурността му.  

Миналата седмица четирима представители на пакистанското разузнаване стобщиха, че шпионските мрежи са потвърдили, че Мехсуд е жив, след получаване на нова информация от електронно наблюдение и от източници в този регион, включително от информатори отвътре от организацията на талибаните. Според един от източниците на информация, Мехсуд е бил ранен, но вече се е възстановил.

Според други данни на разузнаването пък, Махсуд вече не е водач на талибанското движение, което извърши много успешни атаки в Пакистан в последните няколко години и е част от мрежата на бунтовниците на Ал Кайда в Афганистан.

Джеф Морел, прессекретар на Пентагона, съобщи миналата седмица, че няма доказателства, че Махсуд все още е начело на талибаните в Пакистан.
Най-вероятно той е бил свален от власт, заради разпиляването на бунтовническата мрежа на терористите, в близост до границата, дължаща се на постоянните ракетни атаки на САЩ в региона, в резултат на които много от водачите бяха убити.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов