Избрани Новини

24 часа: Козметички помпат устни със силикон, режат бенки

Архив Варна

20-04-2010, 04:34

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Козметички по села и паланки си позволяват невероятни "естетически" упражнения по лицата на клиентки и често ги обезобразяват, предупредиха вчера от Асоциацията по пластичновъзстановителна и естетична хирургия.

Някои увеличават устни с инжекции от течен силикон, дори с витамин А или D, което е абсолютно противопоказно, каза шефът й доц. Димитър Евстатиев. В резултат се получавали възпаления, устните променяли формата си, а от течния силикон се образували възли, предупреждава днес "24 часа".

Скоро от Варна дошло момиче с разкривена уста след инжекция с витамин Е, с огромен оток, който ту се появявал, ту изчезвал. Друга козметичка пък смело изрязала бенка на бременна в седмия месец жена, която обаче се оказала злокачествен меланом. Наложила се спешна операция с риск за живота и на бебето , и на бъдещата майка.

И лекарите си позволявали своеволия. Заради особения интерес към големите бюстове, липосукциите и опъването на бръчки напоследък с естетиччни процедури се занимавали и хирурзи без специалност, и дерматолози. Някои работят с перманентни филъри за устните вместо с резорбиращи се, което е доста рисковано за здравето, каза доц. Евстатиев.

Никой не знае колко точно са клиниките по пластична хирургия у нас, но е факт, че има и такива, които нямат специалисти по пластична хирургия, каза доц. Евстатиев. В асоциацията членували 43-ма хирурзи, пресети по строги критерии. Често от чужбина идвали лекари, които бързо регистрирали по Търговския закон здравен център и започвали да правят естетични операции.

До дни асоциацията ще представи специални стандарти за пластичните операции, обяви доц. Иван Трайков. Ще бъдат въведени ясни правила кой специалист може да оперира уши, кой може да слага силиконов бюст и кой да опъва бръчки.

По повод скандала с некачествените френски протези на "Поли имплант протез" асоциацията обяви, че ще сезира френския съд, за да защити ощетените.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов