Избрани Новини

Бившият зам.-министър на МВР иска съкратено съдебно следствие

Архив Варна

12-04-2010, 10:23

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бившият зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустава се съгласи делото срещу него да бъде гледано по процедурата съкратено съдебно следствие.

В този случай обвиняемият има няколко варианта. Той се отказва от разпита на свидетели и гледане на делото по общия ред, като иможе да признае вината си, фактите, изнесени в обвинителния акт или част от тях. При признаване на вина съдът е длъжен да даде присъда под предвидения от закона минимум. Тази процедура не може да се прилага само в случаите на тежки умишлени престъпления като убийство.

Заедно с Раиф Мустафа на подсъдимата скамейка е управителят на "Авто инженеринг холдинг груп" ООД Росен Маринов. Единственият свидетел, който ще бъде разпитан в съда, е Марин Димитров.

Според обвинението Росен Маринов предложил и обещал подкуп на директора на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Марин Димитров, а тогавашния зам.-министър съдействал престъплението да бъде извършено, създавайки условия за срещи и преговори, участвайки лично в такива срещи и уговаряйки точния размер на подкупа.

Прокуратурата твърди, че Росен Маринов предложил на Марин Димитров 50 000 лв., за да бъде оттеглена жалба до Върховния административен съд срещу решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което е спряна процедура за доставка и пускане в експлоатация на поне два катера за нуждите на агенцията. Второто обвинение е за подкуп от 100 000 лева - отново предлаган на Марин Димитров, но в този случай без съучастието на Раиф Мустафа.

След като адвокатите на двамата обвиняеми поискаха от съда делото да бъде гледано като съкратено съдебно следствие, съдът даде ход на делото. Показания ще дадат само двамата обвиняеми и Марин Димитров. Ако няма процесуални пречки, съдът можеда обяви решението си по делото още днес.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов