Избрани Новини

Д-р Емил Илиев: Медицинският туризъм може да направи целогодишен всеки хотел

Новините

08-04-2010, 13:53

Автор:

ЖУЛИЕТА ЦВЕТКОВА

Всичко от Автора

Съвременното ни хранене е една голяма патология - от болниците до хотелите, твърди председателят на Българското дружество по традиционна китайска медицина. 

Според д-р Емил Илиев сега приемаме много по-вредни и по-малоценни хранителни продукти в сравнение с поколенията преди половин век. Причините са в неразвитото биоземеделие, погрешната обработка на храните, вредните навици. България има сравнително чисти почви и използването им за отглеждане на биозеленчуци и плодове, съчетано със съобразяване с биоенергетиката на храните, може да позволи не само лечение на болестите с хранене, но и да допринесе за развиване на цял сектор от медицинския туризъм. А най-доброто е, че точно този вид туризъм не е сезонен и може да превърне всеки хотел в целогодишен обект.
България е сред пионерите в лечението на кожни болести с морски продукти. Имахме чудесна база за това в Св. Влас, но вместо да я използваме пълноценно, български евреи развиха в Израел тази линия на медицинския туризъм, посочи д-р Илиев.
 
По думите му бъдеще в туризма има и т.нар. функционална реадаптация - връщането към нормален начин на живот след прекарани тежки заболявания или оперативни интервенции. Хотелиери, които инвестират в закупуване на необходимата апаратура и привличане на съответните кадри за прилагане на продължителните и специфични процедури в такива случаи, могат само да спечелят. Много хора ще предпочетат тяхната обстановка пред мизерията в болниците, а това е добра възможност за хотелите, които искат да станат целогодишни, обясни д-р Илиев, който е и главен консултант на СПА центъра в  "Helios SPA&Resort" на Златни пясъци. Петзвездният хотел е домакин на V национална СПА конференция "Рехабилитация, балнеотерапия, козметика", чиито участници обменят опит в търсенето на баланс между душата, духа и тялото. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов