Избрани Новини

Семейните помощи – само срещу отработени 14 дни

Архив Варна

22-03-2010, 10:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

14 дни месечно общественополезен труд ще трябва да полагат от 1 май хората, които получават семейни помощи, предвижда промяна в правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане, подготвена от Министерството на труда и социалната политика, съобщи Дневник. 

Трудът ще се полага в рамките на 4 часа дневно, а работата ще  е свързана с озеленяване, социални услуги, услуги в сферата на образованието и медицинските дейности. 
 
Тя ще бъде предоставяна от кметовете на общини, уточни зам.-министърът на труда Валентина Симеонова, която участва на конференция за борбата с бедността и социалното изключване, организирана от КТ "Подкрепа", Националния съюз на трудовопроизводителните кооперации и КРИБ. На 15 април на среща с Националното сдружение на общините и всички кметове в България ще бъде  обсъдено какви са възможностите за активно включване в заетост на тези лица.
 
От новата мярка ще бъдат засегнати 40 000 души, за да получат социално подпомагане. 
 
По думите на зам.-министъра с промените в Правилника за прилагане на Закона за социалното подпомагане във връзка с решението на Европейския комитет за социални права помощта за трайно безработните става безсрочна, а не както досега в рамките на 12 месеца.
 
От тази година се  въвежда и нова мярка във връзка с отговорното родителство – при получаване на месечните семейни помощи за деца трябва да се представят документи, които показват, че детето е имунизирано и е минало задължителни профилактични прегледи.
 
Идеята на промените е да се пресече поощряването на "професията" социалнослаб. Симеонова коментира, че това не може да стане само по административен ред, а със съответните реакции и чувствителност на обществото към проблема. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов