Избрани Новини

Труд: Спряха млякото и закуските в училищата

Архив Варна

08-01-2010, 07:27

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Закуските за децата от I до IV клас, които се получават без пари от малчуганите, са спрени, изплакаха директори от цялата страна пред “Труд”. Още миналата година се появиха проблеми, тъй като не е ясно дали тази програма ще я има или не, обясниха те.


Топлото мляко се раздава на проектен принцип, т.е. за него училищата кандидатстват и получават финансиране, ако бъдат одобрени. Според просветното ведомство обаче такъв няма. Защото по програмата за закуските всяка година имало забавяне и директорите си знаели за това.


Оказа се обаче, че причината за спирането на млякото и кифлите е административна. По процедура се изчаква публикуването на постановлението за бюджета за т.г. От него черно на бяло става ясно дали финансирането на закуските е осигурено. В случая става дума за общо 30 млн. лв. След което тръгва втора процедура, чийто край е през март. Тогава Министерският съвет трябва окончателно да утвърди националните образователни програми, включително и тази с ученическата храна. Докато трае всичко това, директорите трябва да осигурят парите за млякото. Това е възможно, тъй като те са делегирани бюджети. Могат да вземат назаем пари от общините.




Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов