Избрани Новини

Деца продават сурвакници, за да купят църковна камбана

Новините

29-12-2009, 08:26

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Ученици от шабленското СОУ “Проф. д-р Асен Златаров” изготвиха сурвакници, които разпродават на търг. Събраните средства са предназначени да отидат за благородната инициатива “Да подарим камбана на нашия храм”.


На първия проведен търг най-скъпо струващата сурвакница бе продадена на общинския съветник Живко Спасов за сумата от 50 лева, като началната цена бе 2 лева. Събраните средства до момента са 404 лева. Кампанията продължава в 17 часа днес във фоайето на пленарна зала на община Шабла. Сурвакниците ще се търгуват за 5 лева, като организаторите на разпродажбата съобщиха, че ако за една сурвакница има повече от един купувач, отново ще се разиграе търг.


В същото време след 52 години църковният храм “Св. Св. Кирил и Методий” в село Крапец отново отвори врати. Мария Дончева - член на църковното настоятелство, разказа, че половин век храмът се е рушал от природните сили и ограбвал от недобросъвестни хора. От него били останали само масивните каменни стени. Със средства на дарители от селото се укрепили стените, подменена е дограмата, изграден е нов покрив. С парите от проекта по програма „Красива България” са  облицовали стените с гипсокартон. С останалите средства и от рента е излят бетонен под, на който е поставен мрамор, изградена е пътека около храма от дялан камък, тротоар и ограда. Само преди дни започнало обзавеждането на храма с иконостас, трон, столове, певници, маса и полилеи.


Възстановителните дейности са на стойност над 50 000 лева, в които не е включена помощта на онези, които участваха на обществени начала с личен труд за почистване на храма и двора след строителните работи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов