Избрани Новини
Какво да похапваме в летните жеги?
19-07-2021, 14:00
Снимка:Кухня за бедни, Благоевград
Автор:blagoevgradutre
Още по Темата:Търсят бащата на таратора с 300 бона
Таратор от дарения раздаде кухнята за бедни в Благоевград (снимки)
Как да оцелеем в летните жеги?
Инспекцията по труда напомня, че работата в жегите създава риск за тежки трудови инциденти
Ето няколко полезни съвета
Лято е, жега е, изпепеляващо горещо е. Специалистите побързаха да се обърнат със съвети за оцеляване в това опасно за здравето време.
Под действието на слънчевите лъчи кожата потъмнява и в нея се образува витамин D. Засилва се дейността на жлезите с вътрешна секреция, образуването на ферменти и кръвообращението. Мускулната и сърдечната дейност се усилват в следствие на което на организма са необходими повече калиеви соли, витамин С, витамини от групата В, желязо, мед и манган.
Начален момент при построяването на всеки хранителен режим е определянето на дневната калорийна необходимост. Тя зависи от възрастта, телесното тегло и трудовата активност на човек. При хора с наднормено телесно тегло калорийният прием се намалява, а при децата се съобразява с нормите, установени за различните възрастови групи.
За да не страдаме, когато е горещо, трябва да знаем правилата:
Киселите, млечни храни (кисело мляко, айран, таратор) по време на горещините са с предимство, тъй като благодарение на млечната киселина и минералните соли имат освежаващо действие. Техните белтъчини и мазнини се използват по-добре от организма, забавят гниещите процеси в червата и предотвратяват стомашно-чревните разстройства.
Количеството на мазнините се намалява, като се предпочитат растителните. Те съдържат ненаситени мастни киселини, които имат витаминоподобно действие и защитават кожата от дълбоко проникване на слънчевото лъчение.
Въглехидратите трябва да бъдат в границите на нормата. Препоръчват се повече зеленчуци и плодове, а по-малко тестени храни, захар и техните производни.
Много важно е тези хранителни съставки да се разпределят правилно през деня.
- Сутрешната закуска може да започне с плодов сок, след това - мляко, сирене (кашкавал), мед.
- Обядът не трябва да е обилен. За предпочитане са студени супи или таратор. Основното ястие да не е тлъсто, червените меса се изключват, а за десерт да се вземат плодове, нектари, сокове.
- Добре е вечерята да се състои от риба, мляко, млечни изделия, много зеленчукови салати и разбира се плодове.
Приемайте ежедневно много вода и течности!
Изпотяването в горещо време се увеличава. Това е нормална проява за здравия организъм, тъй като с потта се излъчва голямо количество топлина и се избягва прегряването. Заедно с потта тялото ни губи микроелементи и водно разтворими витамини - С, В1, В2, В6 и РР. Най-добре е да утоляваме жаждата си с минерална вода или неподсладен зелен чай.
Пиенето на алкохолни напитки да се намали драстично.
Студените течности не трябва да се приемат наведнъж, а на глътки.
За да се чувствате добре в горещо време, яжте пресни сезонни плодове и зеленчуци, пийте прясно изцедени плодови сокове, цитронада, билкови чайове и айран.
И не забравяйте - не използвайте повече сол от обикновено.
Топ Новини