Избрани Новини
Нашите рецепти за вкусен Гергьовден
06-05-2019, 08:08
Снимка:НЧ "Съгласие" - Жабокрът
Автор:blagoevgradutre
Още по Темата:Бачево "топи китки" за Гергьовден
Вижте предложение за празничната трапеза
Гергьовден се празнува на 6 май, в чест на Свети Георги Победоносец. Обявен е за официален празник в Република България, както и за Ден на храбростта и Българската армия. Чества се и като Празник на овчаря. Широко разпространен е обичаят на този ден овцете да се захранят с обреден хляб, приготвен от жените. Също така на Гергьовден става първото вкусване на мляко и млечни продукти през годината. Повсеместно разпространен из цялата българска територия е обичаят на Гергьовден да се коли агне. Празничната трапеза обикновено е общоселска - извън селището някъде на зеленина. След като се освети, на нея се носят опечените агнета, обредните хлябове, прясно издоеното мляко и подсиреното от него сирене, квасено мляко и други подобни. На този ден за първи път през годината се яде пресен чесън, който задължително присъства на трапезата.
Вижте нашите предложения за празничната трапеза за Гергьовден:
БОГАТА ЗЕЛЕНА САЛАТА
Необходими продукти:
4-5 връзки маруля
2 краставици
2-3 домата
2 връзки репички
1 връзка зелен лук
1 връзка пресен чесън
зехтин, оцет балсамико, сол, черен пипер
2 лимона, разрязани на четвъртинки
за гарниране:
плочка сирене, полято със зехтин и червен пипер
3-4 твърдо сварени яйца, разрязани на четвъртинки
Приготвяне на богата зелена салата:
Всички зеленчуци се измиват добре. Марулята се нарязва на ивици или се накъсва. Краставицата се обелва и нарязва на шайби, доматите на резени. Репичките се нарязват на тънки шайби. Лукът и чесънът се нарязват на ситно. Всичко се смесва и се подправя на вкус с изброените подправки. Гарнира се с плочки сирене и твърдо сварени яйца.
ПЪЛНЕНО АГНЕ ПО РОДОПСКИ
Необходими продукти:
1 агне с дреболиите
агнешко було
черен и червен пипер
500 г гъби
пресен лук
магданоз
джоджен
2 връзки лапад
шафран
1/2 ч ориз
1 и 1/4 чаша краве масло
Приготвяне на пълнено агне по родопски:
За печене най-подходящо е тлъсто младо агне с тегло около 4-5 кг. Посолете отвътре и отвън добре измитото агне, след което го натрийте отвътре със счукан черен пипер, а отвън - с червен пипер. Измийте белия и черния дроб, сърцето, стомаха, далака и момицата и ги сварете в малко вода. Оставете ги да изстинат и ги нарежете на дребно. Сгорещете 1/2 чаша масло и прибавете към него 2 ситно нарязани връзки пресен лук, 1 1/2 чаша ориз, гъбите, нарязаните дреболии, 1 ситно нарязана връзка магданоз, 1 ситно нарязана връзка джоджен, шафран и сол на вкус. Налейте малко от бульона, в който са врели дреболиите, и оставете сместа да ври, докато набъбне оризът. Напълнете агнето със сместа и го зашийте. Поставете го на тава върху кръстосани пръчици. Намажете го с 3/4 чаша прясно масло. Отгоре се завива с булото и се покрива с листата лапад. Сипва се около половин педя вода. Тавата с агнето се покрива с алуминиево фолио и се пече 4-5 часа - най-добре на пещ.
ПАНЕТОНЕ
Необходими продукти:
400 гр. бяло брашно
100 – 150 гр. бяло брашно за доизмесването
15 гр. прясна мая
150 гр. краве масло
120 мл. прясно мляко
2 яйца
2 жълтъка
6 с. л. захар
1/2 ч. л. сол
100 гр. светли стафиди
100 гр. сушени ягоди
50 гр. червени боровинки
100 гр. микс орехи и бадеми
ситно нарязани
2 с. л. масло, за намазняване
За соса:
150 гр. заквасена сметана
100 гр. бял шоколад
50 гр. ягодов конфитюр
200 гр. пресни ягоди
Приготвяне на Панетоне :
1. Брашното се пресява и в средата се прави кладенче. Добавя се солта. В половината от затопленото мляко се прибавя маята, разтваря се и се изсипва в кладенчето. Добавят се яйцата и другата половина от млякото.
2. От сместа се замесва гъста каша, която се оставя да втаса около 30 мин.
3. Добавят се жълтъците размесени със захарта, а след тях и маслото и се омесва тесто. Доизмесва се върху набрашнен плод, до гладка и нелепкава текстура.
4. Тестото се оставя в дълбока намазнена купа, покрива се в фолио и се оставя на топло да втаса 2 часа или докато удвои обема си.
5. Изважда се върху плот, добавят се ядките сушените плодове и се меси около 5 мин.
6. 20 – 24 см форма за печене се покрива с хартия, намазнява се. Около нея се прави борд, който да излиза поне 7 см от формата. Тестото се слага в така приготвената форма и се оставя да втаса 1 час на стайна температура.
7. Преди печене се прорязва на кръст и се намазва с масло. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 20 мин, след това температурата се намалява (180), отново се намазва с масло и се пече още 25 мин.
8. Оставя се да изстине във формата, а след това и върху решетка.
9. Соса се приготвя като шоколада се смеси със сметаната и се загрее до като шоколада се стопи. Със стопеният сос се полива изстиналият хляб.
10. Конфитюрът се загрява и претрива. Слага се във фунийка и се щприцова върху белият сос.
11. Отгоре се подреждат нарязани на половинки ягоди.
Да ви е сладко!
Рецепти: lubimirecepti.com
Топ Новини