Избрани Новини
Как да се предпазим от птичи грип?
16-06-2018, 08:31
Снимка:БНР
Автор:blagoevgradutre
Още по Темата:Откриха огнище на птичи грип в добричкото село Стефаново (видео)
Министерството на здравеопазването препоръчва основни правила
Във връзка със зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици (патици, кокошки, пуйки, бройлери) на територията на страната и с цел предпазване от евентуално заразяване с птичи грип, Министерството на здравеопазването препоръчва да се спазват следните основни правила:
• Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо, яйца или продукти от птичи произход.
• При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход, вкл. яйцата, да бъдат добре термично обработени, което гарантира унищожаването на вируса на птичия грип.
• При приготвяне на храна да се спазват следните изисквания:
- Разделно съхранение на сурово месо от приготвени ястия.
- Използване на различни дъски и ножове за обработка на сурово месо и други продукти.
• Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с болни или умрели домашни и диви птици.
• Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения и секрети.
• След контакт с птици или замърсени предмети и повърхности, задължително да се мият ръце с миещ препарат и вода и да се подсушават. При липса на условия за миене, да се използват дезинфектанти за ръце или влажни кърпички.
Птичият грип е заболяване, засягащо най-често дивите птици, но може да засегне и домашните птици. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си. Заразяването на хората с вируса на птичи грип се среща рядко и се извършва при директен контакт със заразени птици или замърсени повърхности и предмети. За рискови фактори се считат клане, обезперушаване, обработка на трупове на заразени птици и подготовката на птиче месо за консумация, както и консумацията на неправилно термично обработено месо от заразени птици.
Важно е да се знае, че вирусите на птичи грип не се предават на хора при консумация на правилно приготвени птиче месо и яйца.
В много редки случаи е установено предаване на заболяването от човек на човек.
Заболяването при хората протича с различна клинична картина: от лека инфекция на горните дихателни пътища (треска и кашлица) до тежка пневмония, сепсис. Възможно е да се прояви и с конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, енцефалит.
По данни на Световна здравна организация, към момента птичи грип се регистрира сред птици в Африка, Европа и Азия.
Топ Новини